Równania kwadratowe z parametrem
pheri: Zadanie: Dla jakich wartości parametru m równanie (m−3)x
2−2mx+5m=0 ma pierwiastki dodatnie?
I teraz pytanie jak w ogole interpetowac tą tresc zadania?
| | 15 | |
Dobrze rozumiem, ze rozpatrujemy przypadek, gdy m=3 (wychodzi tutaj, że x= |
| ), ale |
| | 6 | |
'odrzucamy' go i nie uwzgledniamy w koncowym rozwiazaniu, poniewaz w tresci zadania jest
liczba mnoga: ''pierwiastki''?
Nie wiem dlaczego, ale niektore zadania z tego działu są dla mnie naprawde dziwne i czasami nie
mam pojecia co autor mial na mysli, tak zagmatwane te polecenia
10 lis 16:56
PW: Zazwyczaj sformułowanie "ma pierwiastki dodatnie" rozumie się jako "ma jeden lub więcej
pierwiastków dodatnich".
10 lis 17:06
PW: A powinno być "ma rozwiązania dodatnie". Równania nie mają pierwiastków. Równania mają
rozwiązania.
10 lis 17:07
pheri: Masakra z tymi poleceniami..
I przez taki jeden glupi ''blad'' mozna nie zdobyc punktu na maturze mimo tego, ze tak naprawdę
wiedzialoby sie co robic
Mniejsza, dzieki wielkie za wyjasnienie!
10 lis 17:10