Ω: log(x+1), log(x+1)2
ile wynosi taki log? Jak to policzyc?
10 lis 16:11
PW: Podaj treść zadania.
Postawiłeś pytanie, na które nie ma odpowiedzi.
Równie dobrze mógłbyś pytać jak policzyć x3.
10 lis 16:26
Ω: wtedy mozna byloby odpowiedziec w ten sposob " zamien to na x*x*x " wiec mozna na to
odpowiedziec a ja niewiem jak obliczyc ten log sam w sobie
10 lis 16:29
Ω: Rozwiąż nierówność |log(x+1)| / x2−1 ≤ log(x + 1 )2 .
10 lis 16:30
Ω: wiem jak sie liczy takie nierownosci ale niewiem co zrobic z tymi logarytmami
10 lis 16:31
10 lis 16:33
Ω: umiem liczyc logarytmy ale tych konkretnych nie
10 lis 16:35
PW: Twierdzenie o logarytmie potęgi:
log(x+1)2=2log(x+1).
Potrzebne jest ustalenie dziedziny przed przystąpieniem do rachunków.
10 lis 16:35
Ω: napiszcie mi poprostu ile to sie rowna....
10 lis 16:39
PW: Ale co chcesz dostać? że log(x+1)=7?
To jest logarytm z nieznanej liczby (x+1), przy założeniu x+1>0.
Masz rozwiązać nierówność, to się dowiesz jakie mają być iksy.
10 lis 16:45
gg:
"napiszcie mi poprostu ile to sie rowna...."
Zadając takie pytania dowodzisz, że nie umiesz (jak się niedawno wyraziłeś) logarytmów.
Popracuj trochę nad podstawami a dopiero później weź się za rozwiązywanie nierówności..
10 lis 17:12
PW: Widzę, że w ogóle nie rozumiesz problemu.
Podstawiamy log(x+1) = t i widzimy, że mamy do czynienia z równaniem postaci
Liczby "t" po obu stronach równania mogą być zerami (dla log(x+1)=0) − liczymy dla jakich x
jest to prawda − lub
są dodatnie, wtedy mamy nierówność
− liczymy dla jakich x jest log(x+1)>0)
lub t jest ujemna i wtedy mamy nierówność
− liczymy dla jakich x jest log(x+1) < 1.
10 lis 17:18