Geometria analityczna - okrąg
Whale: Wyznacz wszystkie wartości parametru m ( m∊R), dla których równanie x2 + y2 − 2x + 6y −
m2 − 2m + 13 = 0 opisuje okrąg.
Znajdując "kwadraty" x i y zwinąłem to do takiej postaci:
(x−1)2 + (y+3)2 − m2 − 2m + 3 = 0
I w tym miejscu zatrzymuje, się nie wiem za bardzo, co dalej zrobić, dostanę podpowiedź?
10 lis 15:55
PW:
(x−1)2 + (y+3)2 = (m−1)(m+3)
− prawa strona musi być dodatnia, aby było to równanie okręgu o niezerowym promieniu.
10 lis 16:01
Whale: Czyli rozwiązuję nierówność kwadratową, dziękuję
10 lis 16:09