zasady włączeń i wyłączeń - rozsadzanie przy stole
asdf: Na ile różnych sposobów można rozsadzić trzy małżeństwa przy okrągłym stole, tak aby by nikt
nie siedział obok swojego małżonka?
Skorzystac z zasady włączeń i wyłączeń.
Jak to rozwiązać?
10 lis 13:52
asdf: podbijam
10 lis 16:03
asdf: podbijam
10 lis 23:35
Adamm:
Ai − i−ta żona siedzi koło małżonka
|Ω|−|A1∪A2∪A3| − tego szukamy
z zasady włączeń i wyłączeń
|A1∪A2∪A3| = 3|A1|−3|A1∩A2|+|A1∩A2∩A3|
|A1∩A2∩A3| = 23*2 = 16
|A1∩A2| = 3!*22 = 24
|A1| = 4!*2 = 48
|A1∪A2∪A3| = 88
Ale wszystkich sposobów jest 5! = 120
|Ω|−|A1∪A2∪A3| = 32
11 lis 00:45
asdf: Wygląda legit.
Założyłes, że krzesła nie są numerowane, prawda? (nie sa rozroznialne)
11 lis 01:02
Adamm:
Tak, wszystkie możliwości są dopuszczalne, z dokładnością do obrotów
11 lis 01:03
asdf: Hmmm czemu wszystkich sposobow nie jest 6! ?
11 lis 01:04
Adamm:
mamy sześć osób
ustalamy jedną osobę, i trzymamy ją w miejscu
pozostałe 5 osób można ustawić na 5! sposobów
11 lis 01:05
asdf: Pierwszego sadzam na 6, drugiego na 5 itp czyli 6!
11 lis 01:06
asdf: hmm, a dlaczego jakby mamy 'zafiksowanego' tego jednego?
11 lis 01:06
Adamm:
A, B, C, D, E, F
B, C, D, E, F, A
są takimi samymi rozmieszczeniami z naszej perspektywy, bo stół jest okrągły
11 lis 01:07
Adamm:
możesz też myśleć tak
| | 6! | |
mamy 6! rozmieszczeń, ale zawsze 6 jest utożsamianych, więc |
| = 5! |
| | 6 | |
11 lis 01:10
asdf: |A1| − czyli mam pewną typiare, która siedzi obok swojego typiarza, reszta moze byc na 4!, a
oni mogą się zamienić ze sobą czyli *2, tak?
11 lis 01:10
asdf: Tylko właśnie w iloczynie zaczynam nie rozumieć
|A1∩A2| = to oznacza ze zona 1 i zona 2 siedza kolo swojego goscia.
bierzemy jedną parę i zafiksujemy ich na danej pozycji. Ich oboje mozna posadzic na 2 sposoby.
druga pare mozemy posadzic na 3 sposoby tak aby siedzieli obok siebie, a ich samych mozemy
zamiec ze soba czyli x2
no i pozostałe 2 osoby tez na 2 sposoby
łącznie 2*3*2*2
chiałbym się dowiedzieć, dlaczego zapisałeś tam 3!*22 −−− jakis wzór zasosowałeś czy tak
samo rozumowałeś jak ja?
11 lis 01:19
asdf: Zrozumiałem to

Dzięki po raz kolejny!
11 lis 01:27