matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
Ola:
jak ustalic zbieznosc lub roznieznosc tego szregu? ∑ ln(n+3) / (n+3) oraz ∑[ln(n+3)/(n+3) ] * (−1)
n
10 lis 13:49
grzest:
ln(n+3)
1. ∑
n+3
Do zbadania zbieżności zastosuję Kryterium całkowe
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=59&moduleId=486
Przyjmuję:
ln(x+3)
f(x) =
.
x+3
ln(x+3)
1
1
Całka od 1 do
∞
∫
dx = ∫tdt =
t
2
=
ln
2
(x+3)|
1
∞
=
∞
− szereg jest
x+3
2
2
rozbieżny.
dx
t=ln(x+3), dt =
.
x+3
10 lis 19:50
grzest:
2. Jest to szereg naprzemienny.
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=59&moduleId=490
Zgodnie z treścią Kryterium Leibniza, do wykazania zbieżności wystarczy wykazać, że wyrazy ciągu są malejące i że lim
n→
∞
a
n
=0.
ln(x+3)
1
lim
x→
∞
= H* = lim
x→
∞
=0.
x+3
x+3
Szereg naprzemienny jest zbieżny. Przez H* oznaczyłem zastosowanie reguły de l’Hospitala.
10 lis 20:03