zad
Burczyk: Jak poradzić sobie z takim układem równań?
| ⎧ | a2+b2=c2 | |
| ⎨ | ab=1 |
|
| ⎩ | a+b+c=√3+√5 | |
10 lis 13:29
Burczyk: a,b,c >0
10 lis 13:39
Adamm:
(a+b)
2 = (
√3+
√5−c)
2
c
2+2 = (
√3+
√5)
2−2c(
√3+
√5)+c
2
| | √3+√5 | | 1 | | √3+√5 | | √5−√3 | |
c = |
| − |
| = |
| − |
| = √3 |
| | 2 | | √3+√5 | | 2 | | 2 | |
dalej sobie poradzisz?
10 lis 13:42
Adamm:
| | √5+1 | | √5−1 | |
a = |
| , b = |
| , c = √3 |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | √5−1 | | √5+1 | |
a = |
| , b = |
| , c = √3 |
| | 2 | | 2 | |
10 lis 13:46
Krzysiu: Adamm, bez kalkulatora to byś nie potrafił
10 lis 13:53
Burczyk: Dzięki, czasem takie układy równań mnie zaginają
10 lis 13:56
Adamm:
@Krzysiu
buractwo
10 lis 14:04