Granica ciągu
Jakub: Oblicz granicę ciągu
| | arctg (3x−9) | |
limx → 3 |
| |
| | x2−9 | |
Wychodzi niewłaściwa 0 dzielone przez 0, co powinienem dalej zrobić? Zamienić arctg na sin i
cos?
10 lis 11:36
Benny: Skorzystaj albo z granicy U{arctgx}[x} albo reguła de l'Hospitala
10 lis 11:40
Jakub: A czy z tej granicy nie można korzystać tylko jak x→0?
10 lis 11:42
Adamm:
x−3→0
nie ma problemu
10 lis 11:44
Mila:
| | arctg(3*(x−3) ) | |
limx→3 |
| = |
| | (x−3)*(x+3) | |
| | 3*arctg(3*(x−3) ) | | 1 | | 3 | | 1 | |
=limx→3 |
| * |
| =1* |
| = |
| |
| | 3(x−3) | | (x+3) | | 6 | | 2 | |
10 lis 18:26