.
Karol: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, którego długości przyprostokątnych są
dodatnimi pierwiastkami równania x2 − 2px + 2p = 0
10 lis 08:36
iteRacj@:
czy może chodzi o równanie x2 − 2px + 2p = 0 ?
10 lis 11:57
Karol: Tak oczywiście, przepraszam, mój błąd
10 lis 12:03
Jerzy:
Zacznij od ustalenia p , dla którego to równanie ma dwa pierwiastki dodatnie.
10 lis 12:05
Karol: I później co?
10 lis 12:34
i:

x
2−2px+2p = 0
1/ jeśli masz już założenia, to je wpisz tutaj
2/ rozwiązania równania istnieją i są dodatnie oznaczamy je
a i
b, więc można
skorzystać z tw.Pitaogorasa
c=2r gdzie r szukany promień
c
2=
a2+
b2=(a+b)
2−2ab
3/ zastosuj wzory Viete'a
| | −2p | | 2p | |
(a+b)2−2ab=( |
| )2− |
| |
| | 1 | | 1 | |
4/ sprawdź, czy otrzymane rozwiązanie należy do dziedziny
10 lis 13:00
10 lis 13:06
Jerzy:
Nie o to chodzi w tym zadaniu.
10 lis 13:34
Karol: To w końcu jak?
10 lis 13:40
Jerzy:
Przecież to okrąg ma być wpisany w trójkąt, a nie odwrotnie.
10 lis 13:44
i: sorry
oczywiście, że nie okrąg ma być wpisany
10 lis 13:44
i: *okrąg ma być wpisany w trójkąt a nie opisany na trójkącie jak u mnie
10 lis 13:52
piotr: x
2−2m x+2m=0
a=1
b=−2m
c=2m
Δ = −8 m + 4 m
2
{Δ≥0,−b/a>0, c/a>0} ⇒ m≥2
| | 2PΔ | | c/a | |
r = |
| = |
| = m−√m(m−1) |
| | obwódΔ | | −b/a+√(b/a)2−2c/a | |
10 lis 15:30