Elementy zbioru
txxx: Czy elementem takiego zbioru będzie zbiór pusty ? {a,b,c} ? Bo w odp jest że a,b,c
10 lis 03:50
Przemek: Nie.
Musiałoby być: {∅,a,b,c}
Natomiast zbiór pusty jest podzbiorem tego zbioru (jak zresztą dowolnego innego).
10 lis 03:57
txxx: Nie wiem dlaczego w zbiorze Marka Onyszkiewicza nie uwzględniony jest zbiór pusty
10 lis 04:03
txxx: Oj,źle zrozumiałem twoją odpowiedz. Czyli zbiór pusty nie jest elementem tylko podzbiorem ?
10 lis 05:01
Przemek: Tak, jest podzbiorem.
Łatwo to zobaczyć, jeżeli się popatrzy na to co to znaczy, że A jest podzbiorem B.
Jest tak wtedy i tylko wtedy gdy każdy element A można też odnaleźć w B.
Każdy element zbioru pustego (wszystkie spośród zera elementów) można znaleźć w dowolnym
zbiorze B.
Można w takim przypadku powiedzieć, że warunek jest "pustospełniony".
Może warto też zauważyć, że np. {∅} to nie jest zbiór pusty, tylko zbiór zawierający zbiór
pusty jako jedyny element.
Ściśle rzecz biorąc to, żeby zbiór pusty był elementem {a,b,c} wymagałoby żeby
albo a = ∅ albo b = ∅ albo c = ∅
gdyby jednak tak było to faktycznie zbiór pusty byłby elementem zbioru {a,b,c}
ale taka ewentualność jest uwzględniona w odpowiedzi, że elementami są a,b,c.
10 lis 10:10