Rachunek wariacyjny - kształt okręgu
,: Nadal próbuję poznać podstawy rachunku wariacyjnego.
Tym razem problem powinien być prostszy.
Jaka powinna być y(x) − krzywa o zadanej długości by zamknęła z osią OX
możliwie największą powierzchnię, jeżeli wiadomo, że y(−a)=y(a)=0?
O ile mi wiadomo taką krzywą jest górna/dolna część okręgu o promieniu a i,
jak rozumiem, w ten sposób powinno się to dać wykazać.
Mamy więc zmaksymalizować:
A = ∫
a−ay(x)dx
przy stałym
L = ∫
a−a √1+(y'(x))2
Co można osiągnąć szukając maksimum:
K = A+kL, gdzie k − stała
czyli można wstawić f(x,y,y')=y(x)+k*
√1+(y'(x))2 do równania Eulera−Lagrange'a
i rozwiązać wynikające z tego równanie różniczkowe
| d | | ∂f | | y''(1+(y')2)−(y')2 | |
| ( |
| ) = k* |
| |
| dx | | ∂y' | | (1+(y')2)3/2 | |
to daje do rozwiązania równanie różniczkowe:
(1+(y')
2)
3/2−k*(y''(1+(y')
2)−(y')
2)=0
co nie wygląda zachęcająco
Czy algorytm działania jest chociaż poprawny?
Gdzie jest błąd? A może to jednak jest poprawnie?
10 lis 03:07
jc: L nie zależy jawnie od x. Dlatego wielkość
jest stała (nie zmienia się wraz z x).
Wykorzystaj ten fakt.
Łatwe omówienie taki rzeczy znajdziesz w książce
Matematyk w fizyce klasycznej i kwantowej
Byrona i Fulera.
10 lis 09:47
,: Bardzo dziękuję za pomoc i polecenie książki, myślę że we wtorek spróbuję ją wypożyczyć.
Chodzi o tom 2, czy 1?
Działając jak w wyprowadzeniu tożsamości Beltrami:
Zaczynam z równania Eulera−Lagrange'a:
| ∂(A+kL) | | d | ∂(A+kL) | |
| − |
|
| =0 |
| ∂y | | dx | dy' | |
z liniowości operatorów różniczkowania
| ∂A | | d | ∂A | | ∂L | | d | ∂L | |
| − |
|
| +k |
| −k |
|
| =0 /*y' |
| ∂y | | dx | dy' | | ∂y | | dx | dy' | |
| | ∂A | | d | ∂A | | ∂L | | d | ∂L | |
y' |
| −y' |
|
| +k(y' |
| −y' |
|
| )=0 |
| | ∂y | | dx | dy' | | ∂y | | dx | dy' | |
zajmijmy się tylko częścią związaną z L
| | ∂L | | d | ∂L | |
k(y' |
| −y' |
|
| )= |
| | ∂y | | dx | dy' | |
| | dL | | ∂L | | ∂L | | d | ∂L | |
k( |
| − |
| y''− |
| −y' |
|
| )= |
| | dx | | ∂y' | | ∂x | | dx | dy' | |
| | dL | | ∂L | | ∂L | | d | ∂L | | ∂L | |
k( |
| − |
| y''− |
| − |
|
| y'+ |
| y'')= |
| | dx | | ∂y' | | ∂x | | dx | ∂y' | | ∂y' | |
| | dL | | ∂L | | d | ∂L | |
k( |
| − |
| − |
|
| y')= |
| | dx | | ∂x | | dx | ∂y' | |
skoro ta ostatnia wielkość jest równa k*0=0 to tracimy wszelką zależność od L
i dostajemy równanie różniczkowe postaci:
czy tak to ma być? wygląda to dziwnie, bo równie dobrze mogłoby nie być L
10 lis 11:01
jc: Oj, chyba widzę skąd nieporozumienie. Ja literą L oznaczam funkcję Lagrange'a,
Ty używasz litery f.
L=y + k
√1+(y')2
| ∂L | | k(y')2 | |
| y' − L = |
| − (y + k√1+(y')2) |
| ∂y' | | √1+(y')2 | |
i masz równanie z tylko z pierwszą pochodną.
10 lis 12:19
,: Ah! To wygląda dużo bardziej zachęcająco.
Dziękuję bardzo
10 lis 12:29