Implikacja zdania
txxx: Czy prawdziwe jest zdanie: Jeśli Jan nie zna Logiki, to, jeśli Jan zna Logikę,to Jan urodził
się w 4 wieku pne.
Dlaczego w tego typu zadaniach, jeśli mamy słowo "jeśli" zaczynam budować zdanie od
poprzednika implikacji?
10 lis 01:04
Przemek: Można to chyba zinterpretować następująco:
(~p=>(p=>q))
p − Jan zna logikę
q − Jan urodził się w 4. wieku przed Chrystusem
Jeżeli Jan zna logikę to poprzednik tej większej implikacji jest fałszywy, więc cała implikacja
jest prawdziwa.
Innymi słowy: gdy p=1 to ~p=0
czyli mamy: 0=>(1=>q) co jest zawsze wartości 1
Jeżeli Jan nie zna logiki to poprzednik mniejszej implikacji jest fałszywy, więc mniejsza
implikacja jest prawdziwa,
większa jest wtedy postaci 1=>1 czyli też jest prawdziwa.
Innymi słowy: gdy p=0 to mamy:
1=>(0=>q)
1=>1 co jest też wartości 1
Czyli tak, zdanie jest prawdziwe, bo dla dowolnych wartości p i q jest prawdziwe.
10 lis 03:15
ola: 1. p ⇒ (~p ⋁ q)
13 lis 12:55