Granice
Michał: Dobry wieczór

dziś rozkmina granic...
lim
n−>oo 4√5+n3
oks to ja to z tw. o 3 ciągach bym zrobił
4√n3<=
4√5+n3<= no wlansie tutaj co bo teoretycznie to za wszystie n
3 powinienem tutaj
powstawiać n
3 tylko że no jest tylko jedno...
Nie wiem co miałbym wpisać po tej prawej stronie
oczywiscie granice z tego po lewej to granica z n
3/4 czyli 1
8 lis 23:09
jc: ciąg nie ma granicy, chyba że wg Ciebie ciąg rozbieżny do ∞ ma granicę.
8 lis 23:25
Michał: Ha zaskoczę Cię do tego mam akurat odpowiedzi i odpowiedź jest że granica = 1
Czyli

nooo panie Jc jest jakaś ta granica górna większa bądź równa 1 która potwierdzi fakt
że ten ciąg
4√5+n3 dazy do 1
8 lis 23:36
jc: No to mnie zaskoczyłeś
8 lis 23:39
Michał: tak w sumie zastanawiam się nad zapisem 4√5+3n alee to chyba nie zadziała....
8 lis 23:44
Blee:
przepraszam bardzo ... ale od kiedy lim n
3/4 = 1

Czy mógłby mnie ktoś oświecić

8 lis 23:53
Blee:
Od kiedy rosnący ciąg o a
1 = 1 posiada granicę g=1
8 lis 23:55
Blee:
Michał ... jak już to raczej zapis powinien wyglądać n√5 + n3
8 lis 23:56
Michał: Chyba masz rację

przepraszam, eh mogę zwalić tylko na słabą jakość fotografii z zadaniami

tam faktycznie jest
n√5+n3 
(sorry jc za wprowadzenie w błąd)
No dobrze, ale to ponawiam pytanie

bo nadal nie wiem jaki jest ten drugi ciąg

ps. blee masz racje

tam nie moglo być jedynki.
9 lis 00:02
Michał: Ja uciekam spać

ale jakby ktoś miał pomysł

to proszę o rozwiązanie :X albo choć radę

No i dorzucam jeszcze jedną granicę :< tutaj niby mi wyszło w tej drugiej, ale zastanawiam się
czy to nie łut szczęscia że akurat wyszło 0 a jak mnożę przez 0 to mam 0

chodzi o ten przykład:
3n+(−3)n | |
| Obliczam granice wyciągając 3 n i 4 n przed nawias  otrzymuje przed |
4n | |
wyrażeniem (
34)
n co jest 0

i mnożąc przez tą drugą część która mi się ładnie nie
poskracała otrzymuje 0

moje pytanie co by było gdyby się jednak tam 0 nie pojawiło, tylko np skróciłoby się i bylło
zamiast zera, jedynka. Jak to inaczej zrobić? Bo wyciagając 3
n przed nawias zostjae mi:
| (−3)n | |
1+ |
| i hmnnn to się mi nie skraca chyba |
| 3n | |
9 lis 00:03
Blee:
n√n4 ≤ n√5+n4 ≤ n√n4 + n4 = n√2*n√n4 (dla n>1)
9 lis 00:04
Blee:
0 | | 3n + 3n | | 2*3n | |
| ≤ an ≤ |
| = |
| |
4n | | 4n | | 4n | |
9 lis 00:05
Blee:
zauważ, że:
3
n + (−3)
n = 3
n +(−1)
n*3
n = 3
n( 1 + (−1)
n))
I szacujesz to co masz w nawiasie, a to przyjmuje tylko dwie wartości
9 lis 00:08