sprawdzanie czy zbior jest podprzestrzenią przestrzeni R^3
asdf: sprawdz czy zbior jest podprzestrzenią przestrzeni R3
a) A = {(x, y, z) : x + y + z = a, a ∊ R}
Jak to pokazać?
Tam były 2 warunki, ale niestety nie wiem jak to na literkach pokazać :x
8 lis 22:59
jc: Jeśli x, y, z ∊R, to x+y+z∊R, więc to żadne ograniczenie.
8 lis 23:04
asdf: Czyli jak dodam dwa jakiekolwiek wektory to jestem nadal w przestrzeni R3 ? i tak samo z
mnozeniem?
a co z takim przykladem
e) E = { (x, y, z) : x = 2y ∧ z = 0}
8 lis 23:06
jc: Zbiór rozwiązań układu jednorodnego zawsze jest podprzestrzenią liniową.
Zbiór rozwiązań układu niejednorodnego nie jest podprzestrzenią liniową.
8 lis 23:30
asdf: Rozumiem, jednak na ćwiczeniach każą pokazywać 'na literkach' albo kontrprzykład

e) E = { (x, y, z) : x = 2y ∧ z = 0}
czyli to będą takie pary:
(2y, y, 0)
I teraz mam wziąć dowolne 2 wektory dodać je i pokazać, że to jest takiej postaci jak wyżej? To
samo ze skalarem?
9 lis 00:08