Potęgowanie macierzy
Patryk: Potrzebuje pomocy z tym zadaniem : Oblicz A19 , kiedy Macierz A =[6 −2, 10 −3](liczy po
przecinku są w drugim wierszu)
8 lis 21:26
Blee:
| | | 62 − 20 6*(−2) + (−2)*(−3) | | | 10*6 + (−3)*10 (−3)*(−2) + (−3)2 | |
| |
A2 = | |
| | |
A
4 = A
2 * A
2 .... liczysz
nie wiem czy będą ładne liczby ... zapewne nie
8 lis 21:38
jc: Wykorzystaj przedstawienie
Rachunek
8 lis 21:55
Patryk: skąd się wzieły te macierze (1 2,2 5) i te następne
8 lis 21:59
jc: Słyszałeś o wartościach i wektorach własnych?
8 lis 22:03
Patryk: dopiero właśnie zaczynam te tematy , ale mniej wiecej się orientuje
8 lis 22:07
jc: | | | | | |
u= | , v= | to wektory własne rozpatrywanej macierzy M. |
| | | |
M
n u = 2
n u
M
n v = v
Mniej więcej na tym opiera się rachunek.
8 lis 22:25
Patryk: Dzięki wielkie za pomoc
8 lis 22:39