matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Ash:
Oblicz wartość wyrażenia:
https://www4f.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP64641359de8b6b8echde00001ffied50if7e30c1?MSPStoreType=image/gif&s=44
dla x=−2/
√
3
chciałbym się dowiedzieć czy da się to jakoś skrócić lub zapisać w prostszej postaci bez podstawiania pod x jego wartości
8 lis 21:23
Blee:
oczywiście, że się da:
x+1
(x+1)(x −
√
x
2
−x
=
=
x+
√
x
2
−x
x
2
− x
2
+x
√
x
2
−x
= (x −
√
x
2
−x
+ 1) −
x
x−1
(x−1)(x −
√
x
2
+x
=
=
x+
√
x
2
+x
x
2
− x
2
−x
√
x
2
+x
= (x −
√
x
2
+x
− 1) +
x
8 lis 21:29
Ash:
Dziękuję bardzo
8 lis 21:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick