parametr m w nierównościach
Werka: Wyznacz wartość parametru m, dla której zbiorem nierówności |x+3| ≤ 2m−3 jest przedział <−8,2>.
8 lis 21:07
Eta:
m= 4
8 lis 21:14
Eta:

2m−3=5
m=4
======
sprawdzamy
|x+3|≤2*4−3⇒ |x+3|= 5 ⇒ x∊< −8,2>
8 lis 21:23
Werka: Mogłabyś mniej więcej wyjaśnić skąd takie rozumowanie? Totalnie nie jestem w stanie rozgryźć
tego nawet po podaniu rozwiązania. Dlaczego tak?
8 lis 21:37
Jolanta: to może ja
|x−a|=d
a to liczba w środku przedziału
d polowa odległości pomiędzy liczbami w przedziale
2−(−8)=10
d=5
a=2−5=−3 (albo a=−8+5=−3)
8 lis 21:46