Granica fukncji
Leti: Mam problem z granicą funkcji. Reguła De L'Hospitala nic tutaj nie daje i nie za bardzo wiem
jak ją ugryźć.
| | 2x2+ex | |
lim przy x→∞ |
| |
| | 3x2+ex | |
Według kalkulatora granic wynik to 1.
Zadanie projektowe, a nigdzie nie mogę znaleźć czegoś podobnego, żeby chociaż coś zrobić z tym
e
x, które w kółko powoduje
∞, chyba, że coś źle liczę.
Pomocy
8 lis 21:05
Bleee:
| | ex | |
Jak nic nie daje... Trzy razy de'hospitalen robisz i będzie |
| = 1 − − > 1 |
| | ex | |
8 lis 21:09
Blee:
Albo można:
| 2x2 + ex | | 3x2 + ex − x2 | | x2 | |
| = |
| = 1 − |
| −> 1 − 0 = 1 |
| 3x2 + ex | | 3x2+ex | | 3x2+ex | |
8 lis 21:13
Leti: | | e∞ | | ∞ | |
To może ja byłam źle uczona, ale mnie uczono, że |
| = |
| |
| | e∞ | | ∞ | |
| | ∞ | |
A |
| to symbol nieoznaczony |
| | ∞ | |
8 lis 21:14
Blee:
| | ex | |
ale masz |
| = 1  SKRACASZ  |
| | ex | |
8 lis 21:30
Blee:
| | n | |
a jak masz: lim |
| to co robisz  |
| | n | |
8 lis 21:31
Leti: Nie bulwersuj się jak zawsze...
Dobrze. Dziękuję za podpowiedz.
Według tego czego się uczyłam wywnioskowałam, że nie mogę tego skrócić, gdyż e∞ dąży do ∞.
Dobrze wiedzieć, ze jest inaczej.
8 lis 21:42
Blee:
| | n | |
A jak masz lim |
| to też 'n' ze sobą skrócić nie możesz ... bo w końcu n dąży do ∞  |
| | 2*n | |
Z pewnością nikt tak Ciebie nie nauczał
8 lis 21:43
Leti: Cóż matematykiem nie jestem, dlatego pytam na forum. Logiczne nie sądzisz ?
Sama zatem wywnioskowałam coś co prawdą nie było, jak już powiedziałam wcześniej.
Zatem "miło, że mnie oświeciłeś".
Temat zamknięty.
8 lis 21:48