kąty
ABC:
Na ramionach BC i AC trójkąta równoramiennego ABC wybrano odpowiednio punkty M i N
tak że miary kątów |BAM|=|ABN|=|ACB| oraz zachodzi równość |AM|+|AB|+|BN|=|AC|
Oblicz miary kątów tego trojkąta
Mogę prosić o pomoc
8 lis 20:36
Eta:
20o,80o,80o
===========
8 lis 21:34
ABC:
ale jak do tego doszłaś ?
8 lis 22:25
Eta:

1/ rys. zgodny z treścią
2/ odkładam na prostej MN odcinki d=|AM|=|BM|
bo w treści mamy: |AM|+|NM|+|BN|=
|AC| ⇒ |FE|= d+d+c= |AC|
zatem otrzymujemy trójkąty AEC i BEC które są równoramienne i przystające
o ramionach długości |AC|=b i wysokościach |CG|=|CD|
to |<FCE|= 3α
więc ΔEFC jest równoboczny o boku |AC|
to 3α=60
o ⇒ α=
30o
skoro trójkąt ABC jest równoramienny to pozostałe dwa kąty przy podstawie
mają miary po 80
o
Odp: kąty trójkąta ABC : 30
o,80
o,80
o
Może ktoś poda jeszcze inny sposób rozwiązania
8 lis 23:20
Krzysiek60: Dobry wieczor

190
o>180
o
8 lis 23:22
Eta:
3α=60
o to α=
20o ! ( tu się walnęłam

Odp : 20
o,80
o,80
o
===================
dzięki za poprawkę
8 lis 23:26
Krzysiek60: 3α=60
α=20
o nie 30
o wiec mialas
Eta dobrze 20,80,80
8 lis 23:27
Mila:
W treści z 20:36 jest podane:
|AM|+|AB|+|BN|=|AC|
To jak ma być?
Autor milczy.
9 lis 18:56