rownanie z wartoscia bezwzględna
patrycja: Mógłby mi ktoś zrobić to równanie: ||2x+3| − 5| = 6. Wyszło mi x=4; x=−7; x=−2 i x=−1, ale −2 i
−21 nie pasują po sprawdzeniu. Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego?
8 lis 20:25
ICSP: Zrobiłaś gdzieś błąd w obliczeniach.
8 lis 20:29
patrycja: Policzyłam jeszcze raz i wychodzi tak samo

|2x+3| − 5 = 6 |2x+3| − 5 = −6
|2x+3| = 11 |2x+3| = −1
2x+3 = 11 lub 2x+3 = −11 lub 2x+3 = −1 lub 2x+3 = 1
2x=8 2x=−14 2x= −4 2x = −2
x=4 x=−7 x = −2 x
= −1
Gdzie robię błąd

8 lis 20:37
ICSP: |2x + 3| = −1 − równanie sprzeczne.
8 lis 20:39
ICSP: Rozpisywanie
|x − a| = b
na
x − a = b v x − a = − b
ma sens tylko gdy b jest nieujemne.
8 lis 20:39
ICSP: Eta
8 lis 20:41
Eta:
8 lis 20:45