Wyznaczyć granice korzystając z twierdzenia o trzech ciągach
patrycja13: Wyznaczyć granice przy n→∞ korzystając z twierdzenia o trzech ciągach:
1) n√12+23+...+nn+1
2) n (11+n2+...+1n+n2)
3) 1√1+1√2+...+1√n
8 lis 19:06
Adamm:
1) 1
2) 1
3) ∞
8 lis 19:08
patrycja13: Mogłabym wiedzieć przez jakie ciągi ograniczałeś z lewej i z prawej?
8 lis 19:18
Bleee:
W dwóch pierwszych:
Największy z ulamkow (o największej wartości) ≤ an ≤ wszystkie ułamki zmieniasz na ten
największy ulamek
Trzecie natomiast − można się posiłkówac szeregiem 1/n
8 lis 21:07
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + |
| + ... + |
| ≥ |
| =√n→∞ |
| √1 | | √2 | | √3 | | √n | | √n | |
No chyba że tam jest coś innego (trudno odczytać).
8 lis 21:16
patrycja13: @Bleee w pierwszym wszystko się zgadza, ale w drugim gdy robię tak jak mówisz i ograniczam z
lewej przez n1+n2 a z prawej przez n21+n2 to granica z lewej wychodzi 0 a z
prawej 1.
8 lis 21:35
jc: Czy możesz napisać (2) tak, aby coś można było zobaczyć?
Użyj dużej litery U zamiast małej.
8 lis 21:38
8 lis 21:40
patrycja13: A moje rozumowanie:
8 lis 21:41
Blee:
| | 1 | | 1 | |
n* |
| ≤ suma tych piedółek ≤ n*( suma |
| ) |
| | 1+n2 | | 1+n2 | |
| n | | n2 | |
| ≤ suma tych pierdółek ≤ |
| |
| 1+n2 | | 1 + n2 | |
...... granice ....
1 ≤ lim a
n ≤ 1
| | 1 | |
Taka uwaga −−− używaj U ( |
| ) a nie u (1p{4x2) do zapisu ułamków |
| | √4x2 | |
8 lis 21:41
Blee:
dobra ... źle napisałem
szacujesz z dołu przez zamianę wszystkich na NAJMNIEJSZY ułamek

i po sprawie
8 lis 21:42
patrycja13: Dziękuję.
Mam jeszcze dwa przykłady:
1)(2cosn−5)n
2
8 lis 21:50
patrycja13: gdzie log2 to logarytm o podstawie 2
8 lis 21:51
jc: | n2 | | n2 | |
| ≤ Twoja suma ≤ |
| |
| n2+n | | n2+1 | |
Po lewej stronie umieszczam najmniejszy wyraz pomnożony przez n, a po prawej
największy wyraz pomnożony przez n.
8 lis 22:02
Blee:
1)
2*(−1) − 5)n2 ≤ an ≤ (2*1 − 5)n2
8 lis 22:04
Blee:
np. tak::
| log2(2n) | | log2(2n + 2n) | |
| ≤ an ≤ |
| |
| log2(4n + 4n) | | log2(4n) | |
8 lis 22:09
patrycja13: Czy w 1) po obu stronach wyjdzie − ∞ ?
8 lis 23:11
jc: Co to znaczy wyjdzie −∞?
log2 2n+1=(n+1)
log2 4n = 2n
iloraz = (n+1)/(2n) →1/2
8 lis 23:21
jc: Chodziło o przykład z kosinusem? Tak, obie strony są będą "zbieżne" do −∞.
8 lis 23:23
patrycja13: Tak, tak. Pięknie dziękuję.
8 lis 23:24
patrycja13: Kolejny, aczkolwiek na szczęście już ostatni przykład:
8 lis 23:29
Blee:
[
√2n] ma oznaczać część całkowitą
8 lis 23:32
jc:
[x] ≤ x < [x]+1
czyli x−1< [x] ≤ x
Wykorzystaj ten fakt.
8 lis 23:33
patrycja13: tak
8 lis 23:35
patrycja13: jc, wynik powinien być √2?
Czy mogę skorzystać z tw. o trzech ciągach jeżeli x−1<[x] a nie <=?
8 lis 23:40
Blee:
oczywiście, że możesz
to, że 1 < 3 nie oznacza, że zapis 1 ≤ 3 jest nieprawidłowy
8 lis 23:45
Blee:
a lepiej (przy jakimkolwiek szacowaniu) używać słabej nierówności (czyli ≤, ≥) właśnie dlatego,
aby nie mieć problemów z tym czy to aby na pewno nie może być (dla jakiegoś 'n') równość
PS. Zauważ, że w 22:09 także to szacowanie mogłoby być zapisane przy pomocy < ... ale
podałem '≤' żeby po prostu się 'nie zastanawiać' czy gdzieś tam (dla jakiegoś n) nie będzie
równości
8 lis 23:47
patrycja13: Super, rozumiem.
8 lis 23:50
patrycja13: Dzieki i dobranoc
8 lis 23:50