rownania i nierownosci
misieq: Wytlumaczy mi to ktos

Bede bardzo wdzieczny

Rozwiaz nierownosc
3x+1− (x+3)/4 < 4x − 2
πx + π≤ x
(1−pierwiastek z 3)x < 1 + pierwiastek z 3
Sprawdz czy liczba x jest rozwiazaniem
log(2x + 10) + log(x+10) = 3 x0=15
8 lis 18:48
pytam:
1) nieczytelne
2) π to liczba wiec ?
3) podstaw 15 i sprawdz
8 lis 18:52
misieq:

Co tam jest nieczytelnego

?
8 lis 18:57
maryo: pomnoz przez 4 wszystko i jest 12x+4−x−3<16x−8 i juz latwo dalej
8 lis 19:00
8 lis 19:02
misieq: liczylem dokladnie tak jak ty, rowniez mnozylem przez 4 i po obliczeniach wychodzi wynik 3, a w
odpowiiedziach widnieje
X > 9/5.
Dlatego zapytalem.
8 lis 19:13
Krzysiek60: Liczba x0=15 jest rozwiazaniem tego rownania bo log1000= 3
8 lis 19:15
8 lis 19:15
misieq: blad znaleziony, dzieki za pomoc
8 lis 19:18
8 lis 19:19
jc: 3x+1− (x+3)/4 < 4x − 2
Mnożymy obie strony przez 4 (nie lubimy ułamków).
4(3x+1) − (x+3) < 4(4x−2)
Porządkujemy
4−3+8 < 16x − 12x + x
Myślę, że nie zmieniłeś znaku przy przenoszeniu x na prawą stronę.
9 < 5x
9/5 < x
8 lis 19:22