Zadanie z matury prosze o pomoc
maryo: Zadanie 8 − matura 9 maja 2016 − rozszerzenie:
Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x2+y2=2,
prawdziwa jest nierówność x+y≤2.
Gdzie robie błąd? Jak dla mnie to biore zaleznosc z rownania, ze 2=x2+y2 i podstawiam to za 2
do nierownosci i wychodzi,
ze suma kwadratow dwoch liczb dodatnich jest wieksza lub rowna sumie tych dwoch liczb,
co sie zgadza, ale to byloby zbyt proste, dlatego co jest bledne w takim mysleniu?
8 lis 18:42
Adamm:
x+y≤x2+y2
nie musi być prawdą
weźmy
x = y = 1/2
8 lis 18:46
PW:

Nierówność ma ładną interpretację geometryczną. Wszystkie punkty okręgu x
2+y
2=2 leżą poniżej
prostej y=−x+2 oprócz punktu wspólnego
(1, 1)
8 lis 19:05
PW: Po lewej stronie okienka edycyjnego jest pierwszy od góry link Matura z Matematyki.
Jeżeli szukasz rozwiązań zadań maturalnych, to zaczynaj od tego.
W tym konkretnym wypadku dobrze jest zajrzeć do komentarzy, jest tam kilka rozwiązań innych od
proponowanego przez Jakuba.
8 lis 19:24
8 lis 19:55