dowód
julka.wawrzyniak: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych większych od 1, prawdziwa jest nierówność
x3+7x>2x2+1
8 lis 16:47
PW: Równoważnie:
x
3−2x
2+7x>1
x(x
2−2x+7)>1
Z założenia x>1, a więc dzielenie przez x obu stron daje nierówność równoważną
Funkcja kwadratowa po lewej stronie ma minimum równe
| | −Δ | | 4−4•7 | |
|
| = − |
| =−(1−7)=6. |
| | 4•1 | | 4 | |
Prawa strona dla x>1:
Wniosek: Lewa strona (*) jest co najmniej równa 6, a prawa strona jest mniejsza od 1. To kończy
dowód.
8 lis 17:41
Adamm:
z AM−GM
x3+6x≥2√6x2
dodatkowo x>1
więc
x3+7x>2√6x2+1
8 lis 17:43