pochodne
gość: Czy ktoś byłby tak miły i przypomniał mi jak się wykonuje takie przykłady z pochodnych?
f(x)=x*√x+3
8 lis 16:27
gość: czy pochodna z tego to 1/2?
8 lis 16:35
8 lis 16:58
Krzysiek60: dla x≥−3
√x+3= (x+3)
1/2
f'(x)= (x)'*(x+3)
1/2+x*[(x+3)
1/2]'
| | 1 | |
f''(x)= (x+3)1/2+ |
| *(x+3)−1/2*(x+3)' |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= (x+3)1/2+ |
| * |
| |
| | 2 | | (x+3)1/2 | |
8 lis 17:35
8 lis 17:50
Jerzy:
Najszybciej policzyć pochodną z f(x) = √x3 + 3x2
8 lis 17:59
iteRacj@: dzięki za podpowiedź o sposobie wpisywania w wolframie
8 lis 18:58