Równanie rekurencyjne
Operator: Janusz układa słowa. Wykorzystuje litery: pojedyncze a, b i połączone cd. Ile różnych słów
n−literowych ułoży?
Potrzebuję wyjaśnienia ułożenia równania charakterystycznego dla równania rekurencyjnego. Jak
ułożyć równanie rekurencyjne?
8 lis 12:49
Bleee:
a1 = 2
a2 = a1*2 + 1 (bo dorzucasz do poprzednich kombinacji na końcu literę a lub b bądź masz
zestaw cd)
a3 = a1 + a2*2 ( bo do zestawu o dwie litery mniej dorzucasz na końcu cd albo do zestawu o
literę mniej dorzucasz a lub b)
Wiec:
a1 = 2
a2 = 5
an = an−2 + an−1*2 dla n≥3
8 lis 12:54
Bleee:
Charakterystyczne już chyba zrobisz, prawda?
8 lis 12:55
Operator: Tak, dzięki
8 lis 13:03
Bleee:
Mam nadzieję że też rozumiesz jak powstał ten wzór rekurencyjny
8 lis 13:04
Operator: Tak
8 lis 13:38