Zaznacz na płaszczyznie zespolonej
dominik: Zaznacz na płaszczyznie zespolonej: π≤arg(iz)<2π
8 lis 00:06
jc: −π/2 ≤ arg z ≤ π/2 ?
8 lis 00:11
jc: Oj, raczej tak π/2 ≤ arg z ≤ 3π/2
8 lis 00:13
dominik: A jak to się liczy?
8 lis 08:35
jc: Nie wiem. Wydaje mi się, że takie zadania wymyśla się tylko po to, aby gnębić studentów.
8 lis 08:46
grzest:
Jedną z własności argumentu z jest:
arg(z1·z2) = arg(z1)+arg(z2).
Przyjmując z1=i= eiπ/2, mamy arg(i)=π/2.
Stąd
π≤arg(i)+arg(z)≤2π,
π≤π/2+arg(z)≤2π,
π/2≤arg(z)≤3π/2.
9 lis 11:13