liczby zespolone
Klaudia: Podaj elementy pierwiastka zespolonego w postaci algebraicznej
3√−8i
7 lis 23:27
PW: Są to liczby u, dla których
u
3=−8i
u
3=(2i)
3
| | u | |
− i już wiadomo, liczby postaci |
| tworzą pierwiastek trzeciego stopnia z 1, znamy je. |
| | 2i | |
7 lis 23:34
Klaudia: Ja to probowalam zrobić z tego wzoru z pierwiastkami i wyszlo mi z=2(cos 3/2π+2kπ3+isin
3/2+2kπ3) i nie wiem co zrobić z tym dalej. A tego co napisales nie rozumiem
7 lis 23:39
Mila:
z=
3√−8i
|−8i|=8
| | | | | |
zk=3√8*( cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(0+i*(1))=2i |
| | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | √3 | | 1 | |
=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(− |
| − |
| *i)=−√3−i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z2=2*(( cos |
| +i sin |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 11π | | 11π | |
=2*(cos |
| +i sin |
| )=√3−i |
| | 6 | | 6 | |
=============================
Metoda
PW jest łatwiejsza i lepsza.
7 lis 23:58
Klaudia: No nie wiem czy latwiejsza skoro nie wiem nawet jak sie za nia zabrać
7 lis 23:59
Klaudia: Ale dziekuje za rozwiązanie, tyle mi tez już wszlo
8 lis 00:00
Mila:
Do jutra: dobranoc
8 lis 00:00
PW: Dokończę to co wydawało sie oczywiste.
Równanie z
3=1 ma trzy rozwiązania, tworzą one zbiór zwany pierwiastkiem trzeciego stopnia z 1:
{1, cos120°+isin120°, cos240°+isin240°},
a bez tej strasznej trygonometrii
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
{1, |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | |
Tak więc
| | u | | u | | −1+i√3 | | u | | −1−i√3 | |
|
| = 1 lub |
| = |
| lub |
| = |
| |
| | 2i | | 2i | | 2 | | 2i | | 2 | |
− dokończ wyliczając u.
8 lis 00:09