rozwiąż równanie
Michał: Dobry wieczór

to ja ze swoimi problemami

zrobiłem sobie taki przykład i za cholere... nie
wiem czy dobrze robię, strasznie mi się wyniki nie podobają mogę prosić o jakąś weryfikację

proszę

z
4=
√6i−
√2
oks ja robie tak:
z=
4√√6i−√2
|Z|=
√8=2{2}
sinδ=
√3/2 (po przeliczeniu i usunięciu pierwiastka z mianownika

tak wiem miałem tego nie
| π | |
robić ale inaczej nie widać że to jest |
| |
| 3 | |
cosδ=
−12
czyliiiiii mamy ćwiartkę drugą
I tera pierwiastki beda 4
| | | 2π | |
ω0= 4√8(cos |
| +isin{ |
| }{4}=4√8(cos |
| 4 | | 3 | |
(π/6)+isin(π/6)=
4√8(
√3/2+
12i)
| 2π | |
ω1=4√8(√3/2+12i)( |
| +isin |
| 4 | |
| 2π | | √3 | |
|
| )=4√8(√3/2+12i)(0+i)=4√8(−12+ |
| i) |
| 4 | | 2 | |
no dwa pozostałe pierwiastki analogicznie :X i jak panie? panowie?
7 lis 23:13
jc: | −1 + i √3 | |
z4= i √6 − √2 = √2(−1 + i√3) = 23/2 |
| |
| 2 | |
−1 + i √3 | |
| to liczba o module 1 i argumencie 120o |
2 | |
| √3 + i | |
Zatem jedno z rozwiązań to 23/8 |
| |
| 2 | |
Cały zbiór rozwiązań uzyskasz mnożąc to rozwiązanie przez liczby:
1, −1, i, −i.
7 lis 23:20
jc: Dobrze masz
7 lis 23:29
jc: Co to jest 4√√6 i −√2 ?
7 lis 23:32
Michał: meh no tak to tak to pisze nooo

ale tam jest pierwiastek z 6 i za pierwiastkiem i

potem + i pod pierwiastkiem dwa

Fajnie że dobrze

booo nie łapie tego co ty napisałeś jc

nie wiem czemu u Ciebie jest
2
3/2 potem
Czemu potem stwierasz że moduł to 1

skoro moduł to wartość rzeczywista do kwadratu + wartość
urojona do kwadratu całość pod pierwiastkiem drugiego stopnia
argument się zgadza

a potem te mnożenie

to takie chyba sprytne w sensie jak ktoś zroibł x
przykłądów to wie że tak działa... ale ja chyba nie mam prawa znać takich rzeczy cooo ?

A może jestem tępy i czegoś nie widzę... hmnnn
7 lis 23:38
Mila:
z
4=√6i−√2
z
4=−
√2+i
√6
|−
√2+i
√6|=
√8=2
√2
α− kąt II ćwiartki
| | | | |
zk=4√√8*( cos |
| +i sin |
| ) , k∊{0,1,2,3} |
| 4 | | 4 | |
| π | | π | | √3 | | 1 | |
z0=8√8(cos |
| +i sin |
| )=8√8*( |
| + |
| *i) |
| 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
z1=8√8*(cos |
| +i sin |
| )=8√8*(− |
| + |
| i) |
| 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| 5π | | 5π | | 1 | | √3 | |
=8√8*(cos |
| +i sin |
| )=8√8*( |
| − |
| i) |
| 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
7 lis 23:44
Michał: 
Dzięuję Mila

zapomniałęm że to 8 jest pod pierw. drugiego stopnia racja

poprawiam w
notatakch i dziękuję <3
Jest mega profesjonalnie zrobione jak zawsze
7 lis 23:46
jc: Michał, chodzi o zapisanie prawej strony równania w postaci r(cos β + i sin β).
W zadaniach występują zwykle wielokrotności 30 lub 45 stopni.
Pomijając wielokrotności 90, pozostają właściwie dwie liczby:
Pozostałe są podobne, różnią się tyko znakami i miejsce, gdzie stoi i.
Na prawdę nic nie trzeba liczyć.
7 lis 23:46
Michał: No niby masz rację z tymi że różnią się znakami i tym gdzie stoi i

a czemu dwie liczby? co
to za (1+i)/
√2
7 lis 23:55
jc: 1+i | |
| = cos 45o + i sin 45o |
√2 | |
8 lis 00:03
Michał: Dobra

wszystko jasne, dzięki jc za cierpliwość i rozpiskę. Czaję choć nie jestem pewien czy
mogę tak po prostu napisać, bo choć to logiczne to chyba potrzebny byłby mi dowód do tak
szybkiego pisania o tym.
8 lis 00:11