Nie wykonując działań obliczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian
Dominik: Nie wykonując działań obliczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q:
P(x)=x99+5x
Q(x)=x2+1
7 lis 22:17
Adamm:
x99+5x = x*(x2)49+5x ≡ x*(−1)49+5x = 4x (mod x2+1)
7 lis 22:19
Dominik: Moglbys to bardziej objasnic?
7 lis 22:29
Adamm:
określamy relację równoważności na przestrzeni wielomianów
A(x) ≡ B(x) (mod P(x)) ⇔ P(x)|(A(x)−B(x))
jeśli
A(x) ≡ B(x) (mod P(x)) to A(x)n ≡ B(x)n (mod P(x))
bo
A(x)n−B(x)n = (A(x)−B(x))(...)
dodatkowo
P(x)|(A(x)−B(x)) ⇔ A(x) = B(x)+Q(x)P(x) dla pewnego Q(x)
jeśli stp. B < stp. P, to B(x), z definicji, będzie resztą z dzielenia A przez P
i tak tu jest, więc reszta to 4x
7 lis 22:37
Dominik: Dobra już mam.
A ten przykład:
x20+x19−4x18
q(x)=x4−16
7 lis 22:40
Adamm:
x20+x19−4x18 = (x4)5+x3(x4)4−4x2(x4)4 ≡ 164x3−4*164x2+165 (mod x4−16)
7 lis 22:44
Dominik: Dzięki tobie to zrozumialem, dzieki
7 lis 22:56