Sumowanie
Operator: Podzielicie się pomysłem na obliczenie danej sumy?
n
∑k2k
k=0
Myślę nad przeindeksowaniem albo zmianą kolejności sumowania, bardziej nad zmianą kolejności
sumowania, ale nie dostrzegam sposobu.
7 lis 22:11
Adamm:
| | 1−xn+1 | |
∑k=0n xk = f(x) = |
| |
| | 1−x | |
f'(x) = ∑
k=0n kx
k−1
2f'(2) to szukana suma
7 lis 22:17
jc:
(1−x)(1+2x+3x
2+4x
3+5x
4)=(1+x+x
2+x
3+x
4)−5x
5
(1−x)
2(1+2x+3x
2+4x
3+5x
4)=(1−x
5) − 5(1−x)x
5 = 1−6x
5+5x
6
| | 1−6x5+5x6 | |
1+2x+3x2+4x3+5x4 = |
| |
| | (1−x)2 | |
Ogólnie
| | 1−(n+1)xn+nxn+1 | |
1+2x+3x2+...+nxn−1= |
| |
| | (1−x)2 | |
7 lis 22:45
jc:
n = 5
2+2*4+3*8+4*16+5*32=
2 + 4 + 8 + 16 + 32 = 64 − 2
4 + 8 + 16 + 32 = 64 − 4
8 + 16 + 32 = 64 − 8
16 + 32 = 64 − 16
32 = 64 − 32
nasza suma = 5*64 − (64−2) = 4*64 + 2
ogólnie
suma = (n−1)2n+1 + 2
7 lis 23:03