matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nieskonczony szereg
czy dobrze?:
arctg(n)
nieskonczonym szeregu, n=1 ∑
, chce wyznaczyć b(n) z kryterium porównawczego
n
2
π/2
1
czy b(n) =
czy b(n) =
?
n
2
n
2
Pytam poniewaz drugi wynik jest z odpowiedzi, a niezbyt rozumiem dlaczego tam jest jedynka.
7 lis 22:10