granice
Dominik: Wytłumaczy mi ktoś jakim sposobem mogę tak przed nawias wyciągnąć?
| | x+2 | | (x+2)*1 | |
lim |
| = |
| |
| | x5+32 | | (x+2)(x4−2x3+4x2 − 8x + 16) | |
x→ −2
przecież x
5−32 nie ma wspólnego czynnika
7 lis 22:08
the foxi:
a5+b5=(a+b)(a4−a3b+a2b2−ab3+b4)
x5+25=(x+2)(x4−x3*2+x2*22−x*23+24)=(x+2)(x4−2x3+4x2−8x+16)
7 lis 22:10
megapucik: Jest wzór: an+bn=(a+b)(an−1−an−2b+an−3b2−...)
7 lis 22:12
Inka: Tak ale tylko dla n −nieparzystych
7 lis 22:13
Dominik: A co gdyby było x6+26?
7 lis 22:18
Inka: (x2)3+(22)3= i masz nieparzyste
7 lis 22:20
Adamm:
dla parzystych można wyznaczyć wzór z cosinusami
7 lis 22:25
Dominik: To by było tak?
(x2+22)(x2−x22+1*28)?
7 lis 22:27
Inka: (x2)3+(4)3= (x2+4)(x4−4x2+16)
U ciebie wyjdzie wielomian stopnia czwartego
7 lis 22:33