Granice ciągu
Patryk: Oblicz granicę ciągu:
an=√3n2−n−√3n
zatrzymałem się na lim 3n2−4n/√3n2−n+√3n, co dalej?
7 lis 21:52
Inka: | n2(3−(4/n) | | 3 | |
| )= |
| |
| n2(√3−(1/n)+√3/n | | √3 | |
7 lis 22:04
iteRacj@:
w liczniku można wyłączyć n2, w mianowniku n
7 lis 22:07
janek191:
| | 3 n2 − n − 3 n | | 3 n2 − 4 n | |
an = |
| = |
| = |
| | √ 3 n2 + √3n | | √3 n2 − n + √3n | |
| | 3 n − 4 | |
= |
| → +∞, gdy n→+∞ |
| | √3 − 1n +√3n | |
7 lis 22:07
megapucik: Można szybciej:
=lim √n(√3−1/n−√3/n)=∞(√3−0)=∞
7 lis 22:10
Inka: Co u mnie jest zrobione zle ?
7 lis 22:11
janek191:
W mianowniku jest źle wyłączone

!
7 lis 22:14
Inka: sam mianownik
√3n2−n +√3n
z 1 pierwiastka wyciagam ......
A nie juz widze ma byc przed pierwiastkiem n a nie n2 .
fajnie ze poprawiles
7 lis 22:18