trójat
Fuerta:

Dany jest trójkat ABC tak jak na rysunku. Wiadmo że b*cos∡BAC−a*cos∡ABC=2c oraz
b
2+c
2=a
2+
√3bc. Oblicz długość a, jeśli pole trójkata wynosi
√3.
Eta:
Jak do tego dojść ......

Ano tak:
| bc*sinα | |
1/ P= |
| ⇒ bc*sinα=2√3 |
| 2 | |
2/z treści zadania
a
2=b
2+c
2−
√3bc i z tw. cosinusów a
2=b
2+c
2−2bc*cosα
| √3 | |
to 2bc*cosα=√3bc ⇒ cosα= |
| ⇒ α= 30o |
| 2 | |
to z 1/ bc*sin30
o=
√3 ⇒ bc=4
√3
to z 2/ a
2=b
2+c
2 −12
teraz z treści zad
4/ b*cosα−a*cosβ=2c /*2c
| √3 | |
2bc* |
| −2ac*cosβ=4c2 ⇒ 12−2ac*cosα=4c2 |
| 2 | |
i z tw. kosinusów 2ac*cosα= a
2+c
2−b
2
zatem 12−a
2−c
2+b
2=4c
2⇒ 5c
2=12 +b
2−a
2 i z 2/ b
2−a
2=12−c
2
to 5c
2=12+12−c
2 ⇒ 6c
2=24 ⇒ c
2=4 , c>0
to c=2 więc bc=4
√3 ⇒ b=2
√3 i a
2=12+4−12 ⇒ a
2=4
to
a=2
więc mamy trójkąt równoramienny ( jak na rys)
a=2,c=2, b=2
√3 i kąty o miarach 30
o,30
o,120
o