Wzdłuż brzegu rzeki z punktu A do B płynie łódka ze stałą prędkością. Z naprzeci
studentzprzypadku: Wzdłuż brzegu rzeki z punktu A do B płynie łódka ze stałą prędkością. Z naprzeciwka płynie prom
z tą samą prędkością, lecz płynie z B do A 1,5 raza dłużej niż łódka.
a) prędkość rzeki(to akurat mi wyszło Vrzeki=1/5Vłódki
b) czas spotkania łódki z promem?
iteRacj@: zadanie z mojej ulubionej żeglugi śródlądowej:
zakładam, że prom wypływa z B w tej samej chwili co łódka z A
v
r − prędkość nurtu rzeki, v
ł − prędkość łódki, v
p − prędkość promu
v
p=v
ł=5*v
r
s
p − droga przebyta przez prom do momentu spotkania łódki
s
ł − droga przebyta przez łódkę do momentu spotkania promu
s
ł+s
p=d cała droga z A do B
T − czas w jakim łódka przepływa z A do B
t − czas po jakim się spotkają
| | vp−vr | | vł−0,2vł | | 0,8vł | |
t= |
| = |
| = |
| |
| | sp | | sp | | sp | |
| | vł+vr | | vł+0,2vł | | 1,2vł | |
t= |
| = |
| = |
| |
| | sł | | sł | | sł | |
| 0,8vł | | 1,2vł | | 2 | |
| = |
| → sp= |
| sł |
| sp | | sł | | 3 | |
| | 2 | | 5 | |
więc droga z A do B d=sł+sp=sł+ |
| sł= |
| sł |
| | 3 | | 3 | |