Zbadać zbieżność korzystając z twierdzenia o ciągu monotoicznym i ograniczonym
patrycja13: Zbadać zbieżność ciągu korzystając z twierdzenia o ciągu monotoicznym i ograniczonym.
a1=a>0 , an+1=ln(1+an)
7 lis 21:16
patrycja13: Może ktoś ma jakiś pomysł?
7 lis 21:48
megapucik: A jak brzmi to twierdzenie?
7 lis 22:17
jc:
Korzystamy z nierówności ln (1+x) ≤ x
an+1 = ln(1+an) ≤ an
7 lis 22:51
Adamm:
@megapucik
ciąg monotoniczny i ograniczony jest zbieżny
7 lis 22:52
patrycja13: @jc możesz rozpisać to dalej? To co napisałeś jest prawdą, ale nie wiem co mi to daje skoro
dalej nie znam an
8 lis 12:58
Bleee:
Patrycja... Skoro ln(1+x) ≤ x
To an+1 ≤ an czyli ciąg malejący (monotoniczny) i ograniczony z góry (przez a1)
Nalezy także zauważyć że an = ln (1 + an−1) > ln 1 = 0 (ograniczenie z dołu) − − − to
zostawiam Tobie do udowodnienia
8 lis 13:08
patrycja13: Dowód za mocny na moją głowę, ale serdecznie dziękuję za pomoc.
8 lis 14:59
Bleee:
Nie jest za mocny
Dowód możesz przeprowadzić poprzez indukcja matemtyczna
8 lis 15:00