Test wielokrotnego wyboru
Krystian: Test wielokrotnego wyboru niestety:
| | | |
Dla jakich calkowitych n≥1 prawdziwa jest nierówność | > 5n |
| | |
a) n≥10
b) n<0
c) n>7
d) n>11
Gdybym mógł to prosiłbym o krótkie wyjasnienie
7 lis 21:14
the foxi:
| n! | | n! | | 1 | |
| = |
| = |
| >5n |
| 2!(n−2)! | | 2!(n−2)(n−1)n! | | 2(n−2)(n−1) | |
gdzie:
(n−k)!=n!*(n+1)*(n+2)*...*(n+k−1)(n+k)
7 lis 21:22
the foxi:
poczekaj, bzdury napisałem
7 lis 21:23
the foxi:
(n−2)!*(n−1)*n=n!
| | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | n(n−1) | |
zatem |
| = |
| = |
| >5n |
| | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
pamiętaj o założeniach co do n (
1010)
chociaż słyszałem (czytałem) też o przypadkach silni dla n∊ℛ, ale to chyba nie ten poziom
7 lis 21:28