Zbadaj przebieg zmienności i naszkicuję wykres funkcji f:
Aaa:
7 lis 20:57
Jerzy:
Zacznij od dziedziny, miejsc zerowych i pierwszej pochodnej.
7 lis 21:50
Aaa: Tak zrobiłam ale nie wychodzi mi asymptota pionowa, nie wiem gdzie mam błąd
7 lis 22:13
janek191:

Asymptota pionowa : x = − 1
7 lis 22:17
janek191:
Policz granice lewostronną i prawostronną dla x→ −1− i dla x→ − 1+
7 lis 22:20
Aaa: Policzyłam i wychodzi mi +∞ w obu przypadkach
7 lis 22:30
janek191:
−
∞ w obu przypadkach,
Mianownik dąży do 0
+, a liczni do − 2
7 lis 22:36
the foxi:
ta postać funkcji mówi sporo o niej, np. to, że granice obustronne muszą być −
∞, a nie +
∞
7 lis 22:37
Aaa: Tak, zgadza się, ale jednak żeby istniała asymptota to musi wychodzić wynik w jednym −∞ a w
drugim +∞
7 lis 22:48
janek191:
O 22.17 masz wykres tej funkcji
7 lis 22:52
Aaa: A mógłbyś mo to wytłumaczyć skąd się wzięła ta asymptota? 😃
7 lis 22:53
janek191:
| | 1 | |
Np. Wyres funkcji y = |
| ma asymptotę pionową x = 1 . |
| | (x −1)2 | |
7 lis 22:54
janek191:
lim f(x) = −∞
x→ −1−
i
lim f(x) = − ∞
x→ −1*
7 lis 22:56