oblicz pochodne
Wiktor: 1) e1−x
2) x1/x
Z jakiego wzoru tutaj skorzystać ? ?
do 1 chciałem skorzystać z 2 wzorów :
e1−x=e1−x*(lne1−x)=e1−x(1−x*lne)
no i ze standardowego xa=a*xa−1
skąd wiedzieć jaki wzór zastosować i jaki będzie poprawny ?
do 2 próbowałem skorzystać też ze standardowego wzoru, ale ..
x1/x=1/x * x1/x−1 =11/x−1
ja już się poddaje.. nie wiem co zrobić
7 lis 20:53
janek191:
f(x) = e 1 − x
f '(x) = e1 −x*( 1 − x) ' = − e1 − x
7 lis 21:56
Jerzy: 1) f'(x) = − e1 − x
2) wykorzystaj : x1/x = e1/x*lnx
7 lis 21:58
Jerzy:
I teraz : (ef(x))' = ef(x)*(f(x))'
7 lis 22:01
Wiktor: Mogę zapytać dlaczego w 2 z x
1/x nagle się pojawia e itd.. ?
Czemu korzystamy w 1 z pochodnej wnętrza, a nie własności które podałem wyżej ? Jak to
rozróżnić
7 lis 22:06
Wiktor: Dobra, pierwsze czaję

tylko w drugim i tak nie wiem skąd to się wzięło
7 lis 22:11
Jerzy:
1) bo to jest funkcja złożona
2) [f(x)]g(x) = eln(f(x)g(x)= eg(x)*ln(f(x)
7 lis 22:12