Pochodna i styczna
Pompuś: Dla jakiej wartości alfa, gdzie alfa należy(0; pi?2) prosta y=3x jest styczna do wykresu
funkcji f(x)=x
2 −x +9/2 −cos2alfa

Więc tak,
wzór y−f(x
0)=f'(x
0)(x−x
0)
f'(x)=2x−1
i co dalej

, nwm jak się za to zabrać, Pomoże ktoś

z góry dziękuję
7 lis 20:45
Pompuś: Prosze ziomki, chociaz co dalej mam z tym zr plisss
7 lis 21:24
the foxi:
prosta y=3x jest styczna do wykresu f(x) ⇔ f'(x0)=3
f'(x0)=2x0−1=3 ⇔ x0=... ?
7 lis 21:31
Pompuś: x0=2 ?
7 lis 21:52
the foxi:
tak, znając x
0 dokończysz sam?
7 lis 22:11
Pompa: Czekaj, czekaj xd ale mamy policzyć coś z tą alfa a w tym wzorze nigdzie tego nie bd miał nie?
7 lis 22:44
the foxi:
będzie będzie

f(x
0)=f(2)=2
2−2+4.5−cos(2α)=6.5−cos(2α)
y=3(x−2)+6.5−cos(2α)
y=3x+0.5−cos(2α)
porównujemy współczynniki
przy iksie: 3=3
wyraz wolny: 0.5−cos(2α)=0
cos(2α)=0.5
α=...?
7 lis 22:48
Pompuś: Dammm stary czaje już dziękuje bardzooo ❤❤❤ Jesteś wielki, szacun

!
7 lis 23:15