Ciągi
Natalie: Liczby log2, log(x+2), log(x+6) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x
7 lis 19:10
ssdd:
a,b,c − c.arytm → b−a = c−b
7 lis 19:17
Inka: x+2>0
x+6>0
2log(x+2)= log2+log(x+6)
log(x+2)2= log[2*(x+6)]
(x+2)2= 2x+12
x2+4x+4= 2x+12
x2+2x−8=0
Δ=36
x1= −6
x2= 3
Odp . x=3
7 lis 19:18
ssdd:
na pewno ?
7 lis 19:21
Inka:
(x+2)
2= 2x+12
wychodzi to samo
7 lis 19:27
ssdd:
Odp. x = 2
7 lis 19:28
ssdd:
chodzilo mi o wynik. wiem, ze to to samo
7 lis 19:29
Inka: Jak ja liczylam
7 lis 19:31
Natalie: Dlaczego 2?
7 lis 19:31
Inka: sama znajdz blad u mnie
7 lis 19:32
ssdd:
bo 2
2 + 2*2 − 8 =0
7 lis 19:33