Sumy skończone
Operator: Pytanie dotyczące sum:
| | ⎧ | n2 | |
| Policzyć sumę ∑ | ⎩ | k=1 | dla zmiennej sufit √k
|
Początek rozwiązania:
| | ⎧ | n2 | |
| ∑ | ⎩ | k=1 | dla zmiennej sufit √k =
|
| | ⎧ | i2 | |
| ∑ | ⎩ | k=(i−1)2+1 | sufit √k #podwójna suma, ale muszę zacząć od nowej linijki, by
|
wyświetliło się bardziej przejrzyście
Dlaczego k=(i−1)
2+1? Wiem, że sufit
√k=i (wprowadzę fragment wstępu):
(i−1)
2<k≤i
2
Dlaczego w kontynuacji równania:
7 lis 18:57
jc: Trochę to nieczytelne.
1+3*2+5*4+... + (2k−1)k.
Czy małej manipulacji mamy k3−12−22−32−...−k2.
Czy tyle otrzymujesz?
7 lis 19:15
Operator: Przepraszam, w ostatnim powinno być: (i
2−(i−1)
2)*i
W dalszej części równania:
| | (n+1)n(2n+1) | | n(n+1) | |
= 2 |
| − |
| |
| | 6 | | 2 | |
Wyprowadziłem dzisiaj ostatnie wzory, ale dla indeksu sumowania zaczynającego się od 0, nie od
jedynki. Dlaczego są stosowane dla indeksu=1?
7 lis 19:18
Operator: Nie rozumiem Twojej myśli. Na które pytanie odpowiadasz?
Próbuję zachować przejrzystość, ale nie potrafię opanować zapisu sum na forum.
7 lis 19:20
jc: Dobry masz wynik. Ja coś pomyliłem.
Twój wzór daje 2*30−10=50
1 + (4−1)2 + (9−4)3 + (16−9)4 = 50
I jak widzę w ten sposób chyba liczyłeś.
7 lis 19:34
jc: −1 − 4 − 9 + 4*16=4
3−1−4−9
| | (n−1)n(2n−1) | |
No tak, miało być n3 − |
| . |
| | 6 | |
| | 3*4*7 | |
Dla n=4 mamy wtedy 64− |
| =64−14=50. |
| | 6 | |
7 lis 19:39
jc: Czy nasze wzory dają to samo?
2(1+22+32+...+n2)−(1+2+3+...+n)=n3−(1+22+32+..+(n−1)2) ?
7 lis 19:41
jc:
∑i=1n [i2−(i−1)2]i
=∑i=1n i2i − ∑i=0n−1 i2(i+1) =
=∑i=1n i3 − ∑i=0n−1 i3 − ∑i=0n−1 i2 =
=n3 − ∑i=1n−1 i2
7 lis 19:49
Operator: Przepraszam Cię, jc, ale co liczysz?... Próbuję zrozumieć rozwiązanie z wykładu, na
bieżąco porównując swoje obliczenia z podanymi przez profesora.
7 lis 19:49