zadania optymalizacyjne
julka.wawrzyniak: Suma długości wszystkich krawedzi ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 24. Wyznacz
dlugosc krawedzi podstawy takiego ostroslupa ktorego objetosc jest najwieksza.
7 lis 16:46
DM: Czy odpowiedź to 10 + 2√13 ? xD
7 lis 17:51
Mila:
To niemożliwe,
4*10>24
7 lis 18:39
DM: W sumie racja. Wyszła mi bardzo skomplikowana funkcja:
| | 1 | |
V(x) = |
| x2√(6−x)2 − x22 |
| | 3 | |
7 lis 18:52
DM: Czy odpowiedź to 10 − 2√13 ?
7 lis 19:22
Mila:

1) 4a+4k=24
a+k=6
2)
| | a√2 | |
k=6−a i k>0 i H2+( |
| )2=k2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
6−a>0 i H2=(6−a)2− |
| a2 stąd (6−a)2− |
| a2>0 |
| | 2 | | 2 | |
a∊(0,6) i [a<12−6
√2 lub a>12+6
√2 ]⇔
a∊(0,12−6
√2) [12−6
√2≈3.54]
3)
Licz dalej sama pochodną i miejsca zerowe;
mam wynik: a=10−2
√13 [≈2.7888 ]
7 lis 19:25
DM: To dobrze miałem
7 lis 19:26
Mila:
7 lis 19:52