7 lis 14:56
Operator: Problem stanowi dla mnie inne znalezione rozwinięcie z grupowaniem (nieuproszczona wersja 3.
linijki):
((n+1)−(n−i+1))n...(n−1+2)
Czy części wspólnej obu wyrażeń nie stanowi także (n−i+1)? Dlaczego n−i+2 zostało uwzględnione
jako część wspólna? Czy moglibyście rozpisać mi zakończenie rozwinięcia dolnej silni?
7 lis 15:01
Operator: Och, dzięki, już rozpisałem...
7 lis 15:34
Pytający:
xm=∏k=1m(x−k+1)
Δxm=
=(x+1)m−xm=
=∏k=1m(x+1−k+1)−∏k=1m(x−k+1)=
=∏k=1m(x−(k−1)+1)−∏k=1m(x−k+1)=
=∏k=0m−1(x−k+1)−∏k=1m(x−k+1)=
=(x−0+1)*∏k=1m−1(x−k+1)−(x−m+1)*∏k=1m−1(x−k+1)=
=(x+1−(x−m+1))*∏k=1m−1(x−k+1)=
=m*∏k=1m−1(x−k+1)
=mxm−1
A może bardziej zobrazuje:
x(x−1)...(x−m+2)=
=(x−(m−m))(x−(m−(m−1)))...(x−(m−2)) // i dopiero kolejne byłoby (x−(m−1)), ale tu go nie ma
7 lis 15:36
Pytający:
Proszę bardzo.
7 lis 15:37