wacek0987: Wśród pierwszych 100 liczb naturalnych, ile jest liczb podzielnych przez 3, ale niepodzielnych
ani przez 2 ani przez 5.
Posłuż się diagramem Venna.
7 lis 13:50
Pytający:
U // pierwsze 100 liczb naturalnych
P2 // podzielne przez 2
P3 // podzielne przez 3
P5 // podzielne przez 5
|P
3\(P
2∪P
5)|=
=|P
3|−|P
3∩(P
2∪P
5)|=
=|P
3|−(|P
3∩P
2|+|P
3∩P
5|−|P
3∩P
2∩P
5|)=
=[100/3]−([100/6]+[100/15]−[100/30])=
=33−(16+6−3)=
=14
7 lis 15:07
wacek0987: Dziękuję bardzo! Zrobiłem to nieco inaczej, trochę na około, ale wynik wyszedł mi ten sam
7 lis 15:27