Granice funkcji
czy dobrze?: | | n2+3 | | 3 | |
lim x−>oo ( |
| )n4+2 =(1− |
| )n2+6)(n4+2)/(n2+6) = |
| | n2+6 | | n2+6 | |
(e
−1/3)
(n4+2)/(n2+6)=
(1/e
3)
+oo=0
czy to rozwiązanie jest poprawne?
7 lis 13:49
ICSP: nie
7 lis 13:56
czy dobrze?: gdzie jest błąd?
7 lis 13:57
ICSP: limx → ∞ f(n) = f(n)
Granica z funkcji stałej jest wartością którą ta funkcja przyjmuje.
7 lis 13:58
czy dobrze?: No dobrze, czy zatem wszystkie obliczenia są niepoprawne, czy po prostu nie może wyjść
nieskończoność
w potędze?
7 lis 14:02
Jerzy:
Musiśz zrozymieć,że liczysz granicę dla x → ∞ , a przy takim zapisie caly ten nawias
ma wartość stałą. Raczej treba tu liczyć granicę ciagu, przy n → ∞
7 lis 14:04
ICSP: | | 3 | |
limx → ∞ (1 − |
| )n2 + 6 ≠ e−3 |
| | n2 + 6 | |
Tutaj jest błąd.
7 lis 14:06
czy dobrze?: Tak, x napisałem z przyzwyczajenia, macie racje, czy zatem gdyby n −> +oo to byłoby ok?
7 lis 14:08
Jerzy:
Nie. ... = limn→∞ (e−3)k i limn→∞k = +∞
7 lis 14:09
jc: | | n2+6 | | 3 | | n4+2 | |
( |
| )n4+2=(1+ |
| )n4+2 ≥ 1+ |
| →∞ |
| | n2+3 | | n2+3 | | n2+3 | |
Dlatego odwrotność →0
7 lis 14:13
czy dobrze?: czy dobrze rozumiem, że chodzi o e
−oo, które i tak w konsekwencji dąży do zera?
Do ICSP
według tego wzoru, to co napisałem się zgadza:
7 lis 14:16
Jerzy:
albo tak jak liczyłeś ( z poprawką na e−3 , a nie e{1/3) ) i masz [ e−∞] = 0
7 lis 14:18
jc: czy dobrze?
Z jakich twierdzeń korzystasz?
7 lis 14:23
czy dobrze?: Rozumiem, czyli tylko muszę poprawić na e−3*oo = 0 i będzie ok
7 lis 14:24
jc: Pytam, bo możesz się zdziwić, że pomimo prawidłowego wyniku, otrzymasz 0−2 punkty na 5.
7 lis 14:24
7 lis 14:29
jc: czy dobrze?
Czym dla Ciebie jest ∞?
Dokładniej, co oznacza zapis e−3∞ ?
7 lis 14:29
jc: czy dobrze?
Trudno powiedzieć, czy to drobny błąd. Pisząc takie rzeczy wypadałoby
powołać się na odpowiednie twierdzenia.
Zdajesz sobie chyba sprawę z tego, że ∞ nie jest liczbą.
Stąd pytanie do Ciebie, jak rozumiesz zapis e−3∞.
Bez wyjaśnienia oceniłby być może dałbym zero punktów.
7 lis 14:33
czy dobrze?: Oznacza w zasadzie e−oo = 0
Ale to, że to jest 0 sprawdziłem w necie, nie znam wzoru
7 lis 14:34
jc: Czy nie możesz w takim razie pisać po prostu zera?
A czy ∞ = 7? też mógłbyś się tak umówić.
7 lis 14:38
czy dobrze?: W jakim sensie 0?
Ja dziękuję za zainteresowanie, ale niezbyt rozumiem czy ten zapis jest prawidlowy:
(e−3)−oo=e−oo=0
?
7 lis 14:42
czy dobrze?: *(e−3)+oo
to ma być pierwsze działanie
7 lis 14:43
jc: Czy ∞ jest liczbą? Jeśli tak, to e−∞ na pewno nie jest zerem
bo mielibyśmy e∞ e−∞ = 1, a iloczyn zera i dowolnej liczby daje zero.
Powtórzę, jeśli użyjesz takiego zapisu na sprawdzianie nie wyjaśniając, o co chodzi,
możesz dostać zero punktów.
7 lis 14:48
czy dobrze?: Rozumiem, to jaki zapis według Ciebie powinien być poprawny?
Żeby nie dostać 0 punktów.
Nie miałem dokładnej definicji nieskończoności
7 lis 14:52
jc: Podałem przecież przykładowe rozwiązanie, choć gdybym miał czas,
napisałbym lepiej (bez tego →∞). Ale teraz już wychodzę ...
7 lis 14:55
czy dobrze?: Rozumiem, dziękuję za pomoc
7 lis 15:05
7 lis 15:14