wacek0987: Jaką najmniejszą (będzie ujemna) i największą liczbę całkowitą można zapisać na 4 bajtach?
Podpowie ktoś jak to ugryźć?
7 lis 13:12
sd: Przykładowo dla 4b mamy największą liczbe 15, dla 3 bitów mamy: 7 spróbuj wydedukować jakim
wzorem to się oblicza
te dwa przykłady powinny ci wystarczyć, lub pomyśl kiedy liczba binarna będzie miała największa
wartość?
7 lis 13:36
wacek0987: 15 dla 4 bitów − 1111.
W przypadku 4 bajtów mamy 8x4=32 bity, czyli 32 jedynki będzie największą liczbą w tym
przypadku?
Z tymi ujemnymi binarnymi mam problem.
7 lis 13:44
Krzysiu: 232−1
7 lis 13:56
wacek0987: Biorąc pod uwagę, że jeden bit musimy zarezerwować na znak dokonałem obliczeń:
Wyszło mi, że jeżeli bierzemy pod uwagę liczby ujemne, największa liczba którą możemy zapisać
to 2147483647, natomiast najmniejsza to −2147483648.
Czy to poprawne wyniki?
7 lis 14:43
Pytający:
Dla U2 dobrze:
• największa: ∑k=0302k=231−1,
• najmniejsza: −231.
7 lis 15:48