udowodnij ze odwzorowanie jest izomorfizmem w siebie
asdf: Udowodnij, że odwzorowanie f : x = a + b
√3 → x˜ = a − b
√3 jest automorfizmem pierścienia
(A, +, ·) w siebie.
Jak to pokazać?
7 lis 11:11
asdf: Zapomniałem dodać, że
A = {x = a + b√3 : a, b ∈ Z}
7 lis 12:34
jc: fof = id, czyli mamy bijekcję
Zostaje do pokazania, że f(x+y)=f(x)+f(y) oraz f(xy)=f(x)f(y).
7 lis 12:40
asdf: fof = id? Co to znaczy?
Co do pokazania tych własności − x i y są ze zbioru A? To po co w takim razie jest nam prawa
strona odwzorowania?
7 lis 12:47
jc:
f(f(a+b√3))=f(a−b√3)=a+b√3, czyli f(f(x))=x
f((a+b√3)+(c+d√3))=f((a+c)+(b+d)√3)=(a+c)−(b+d)√3
f(a+b√3)+f(c+d√3)=(a−b√3)+(c−d√3)=(a+c)−(b+d)√3
czyli f(x+y)=f(x)+f(y)
Jeszcze mnożenie ...
7 lis 12:53
asdf: Niestety nie rozumiem,
f(x+y)=f(x)+f(y) to nie jest po prostu tak:
L = f((a+b√3) + (c+d√3))=(a+c)+(b+d)√3
P = f(a+b√3) + f(c+d√3)=(a+c)+(b+d)√3
L = P
Skąd się te minusy tam pojawiają u Ciebie?
7 lis 12:58
jc: Taką masz definicję: f(a+b√3)=a−b√3.
To jest dobra definicja, bo zapis a+b√3 jest jednoznaczny.
Gdyby a+b√3=a'+b'√3, to mielibyśmy a=a' i b=b'.
7 lis 13:00
asdf: Rozumiem!
A powiedz mi jeszcze
f(f(a+b√3))=f(a−b√3)=a+b√3, czyli f(f(x))=x
Co to pokazuje?
7 lis 13:05
jc: To pokazuje, że funkcja jest bijekcją. Bez tego wiedzielibyśmy, że mamy homomorfizm,
ale niekoniecznie izomorfizm.
7 lis 13:08
asdf: A jak pokazać, że funkcja jest iniekcją lub suriekcją?
7 lis 13:32
jc: Jeśli f(f(x))=x, to masz wszystko.
f(x)=f(y) ⇒ x=f(f(x)) = f(f(y))=y, czyli funkcja jest różnowrtościowa
y=f(f(y)), każdy element, jest obrazem. y jest obrazem f(y).
7 lis 13:36
asdf: okej, dzięki
7 lis 17:27