pochodna
karpiko: Jaka będzie pochodna tego? Cz dobrze myślę?
−(x−n)2'
−(x−n)2*(n−x)' = −(x−n)2*(−1)= x2−2xn+n2
7 lis 08:52
Krzysiek60: [−(x−n)2]'= ((n−x)2)'= (n2−2nx+x2)'= −2+2x jesli liczymy po x
Tak mi sie wydaje
7 lis 09:03
Blee:
źle
f(x) = −(x−n)2
f'(x) = −2(x−n)* (x−n)' = −2(x−n)
7 lis 09:03
Blee:
Krzysiek ... minus 'zostaje'
[c*f(x)]' = c*f'(x)
7 lis 09:03
Krzysiek60: dzien dobry
Blee 
Zapamietam .
7 lis 09:05
karpiko: Ok już wiem to ma sens

. Dawno tego nie robiłem i zdarzyło mi gdzieś umknąć. Dziękuję bardzo.
7 lis 09:15
karpiko: Czyli ten przykład:
| | −(x3+2x2n−xn2) | |
dt/dx= |
| |
| | 2d2 | |
| | −(3x2+4xn−n2)(2d2) | |
t' = |
| |
| | 4d4 | |
7 lis 09:25
Jerzy:
Źle. Przecież d to jest stała.
| | 3x2 + 4xn − n2 | |
t'(x) = − |
| |
| | 2d2 | |
7 lis 09:30
karpiko: Mogę to traktować jako:
7 lis 09:39
karpiko: ?
7 lis 09:39
Jerzy:
Dokładnie tak.
7 lis 09:42
karpiko: Dalej mi nie do końca to pasuje.
Mam takie coś do policzenia:
∫e
A *x dx
| | −(x−n)2 | |
Więc robiąc przez części U=x −> U'=1 ; V'= |
| więc teoretycznie muszę policzyć |
| | 2d2 | |
całkę by mieć V
| | −(x−n)2 | |
∫eA dx , gdzie A= |
| |
| | 2d2 | |
| | −(x−n)2 | | −(3dx2+4dxn−n2) | |
t = |
| dt = |
| |
| | 2d2 | | 2d2 | |
7 lis 10:02
karpiko: Chyba, że jest jakiś inny sposób na to?
7 lis 10:36
karpiko: Pomógłby ktoś

?
7 lis 12:27
karpiko: Albo chociaż napisał co i gdzie poczytać

? Jest to dla mnie dosyć istotne
7 lis 13:29
karpiko: A może tym razem ktoś by mógł pomóc

?
8 lis 14:36
jc: | | (x−n)2 | |
Całkujemy od −∞ do ∞, C−1 = ∫exp(− |
| ) dx |
| | 2d2 | |
| | (x−n)2 | |
C∫ x exp(− |
| ) dx = |
| | 2d2 | |
| | (x−n)2 | | (x−n)2 | |
C∫ (x−n) exp(− |
| ) dx + n C ∫exp(− |
| ) dx = n |
| | 2d2 | | 2d2 | |
bo pierwsza całka znika.
8 lis 14:54
Bleee:
Związku z czym masz taką całe do policzenia?
8 lis 14:56
jc: Bleee, kilka dni temu pojawił się problem, chodzi o momenty
rozkładu Gaussowskiego. Od tego czasu nauczyłem się, że wyrażają się przez
wielomiany Hermita.
m0=1, m1=n, mk+1=n mk+k d2 mk−1
8 lis 15:03
Bleee:
jc... Oki... A się pytałem autora/−ki bo takiej całki nieoznaczona bez funkcji Efi się nie
wyznaczy
8 lis 15:11
karpiko: Byłbyś mi w stanie to wyjaśnić? Bo trochę jest tutaj parę kroków pominięte chyba

?
Bo jest to zgodne z wyliczaniem momentów, ale nie do końca umiem to policzyć.
8 lis 15:18
karpiko: Zastanawia mnie na jakiej podstawie przed całość wyciągasz raz "n" a drugim razem "(x−n)", bo
rozumiem, że to jakiś skrót myślowy.
9 lis 08:24
karpiko: czyli np:
m2 = n*n + 1*d2*1 = n2 + d2
m3 = n*(n2 + d2) + 2*d2*n = n3+nd2+2nd2 = n3+4nd2
tak?
13 lis 09:19
jc: 1+2=3, a nie 4.
13 lis 18:12
karpiko: To by miało sens

. Dzięki
14 lis 08:13