całki nieoznaczone
karol9907: Jak obliczyć iloraz w całce nieoznaczonej?
∫(x2+1)2/x√x dx
7 lis 01:15
Blee:
zapisujesz:
| | (x2+1)2 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫(x2+1)2* |
| dx = // |
| | x√x | | x√x | |
i liczysz przez części:
| | 2 | |
u = − |
| ; v' = 2x*(x2+1) |
| | √x | |
| | 2(x2+1)2 | | x(x2+1) | |
// = − |
| − ∫ −4 |
| dx = |
| | √x | | √x | |
| | 2(x2+1)2 | |
= − |
| + 4∫ √x(x2+1) dx = // |
| | √x | |
i znowu przez części
..........
dokończ samodzielnie
7 lis 01:24
megapucik: Prościej:
∫(x2+1)2/x√x dx=∫(x4+2x2+1)/x3/2 dx=∫(x5/2+2x1/2+x−3/2) dx=
2/7 x7/2+4/3 x3/2− 2x−1/2 +C
7 lis 22:32